חיוביות רעילה נשמע לכאורה כמו דבר והיפוכו. יחד עם זאת, משמעותה של "חיוביות רעילה" – שבכל מצב, כולל מצבים קשים של כאב וסבל, על האדם להמשיך ולשמור על חשיבה חיובית ולפסוח על הקשיים הרגשיים והפיזיים. אכן ישנם יתרונות לאופטימיות ולחשיבה חיובית. אבל, "חיוביות רעילה" איננה נותנת תוקף לרגש כואב וקשה לטובת חזית "הכל טוב" המובילה לעיתים לחיוביות כוזבת.
מחקרים מוכיחים שהשקפה חיובית על החיים הינה חיונית לרווחה הנפשית. העידן החדש מקדש חשיבה חיובית. הבעיה נוצרת כאשר החיים לא תמיד חיוביים. לכולנו רגשות וחוויות כואבים. רגשות אלו, אף שהם לרוב לא נעימים, חשוב להרגיש אותם ולטפל בהם בפתיחות וכנות כדי להגיע לקבלה ובריאות נפשית טובה יותר.
חיוביות רעילה לוקחת חשיבה חיובית לקיצוניות ולהכללה כמעט מוחלטת. גישה זו לא רק מדגישה את חשיבות האופטימיות – "תחשוב טוב, יהיה טוב" היא גם מצמצמת ומתעלמת מרגשות אנושיים שאינם שמחה או חיוביות. גישה המקשה על מתן וקבלת תמיכה אוטנטית, לה זקוק האדם בהתמודדויותיו.
חיוביות רעיל עשויה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים:
- כשמשהו רע קורה, כמו פיטורין, אנשים עשויים להגיב ב"צריך להסתכל על הצד החיובי". תגובה היכולה לחסום כל ניסיון לומר משהו על הדאגה והכאב המלווים.
- אחרי חווית אובדן כלשהו, אנשים עשויים להגיב ב"הכל קורה מסיבה… אנחנו לא יודעים כרגע מה היא…". מתוך אמונה שמילים אל מנחמות. במקרים רבים הקושי הוא של השומע משם שהסבל השל הסובל מאיים על השומע
- כשאדם מביע אכזבה או עצב, מישהו עשוי להגיב ש"אושר זה בחירה". הדבר עשוי להצביע על כך שאם לאדם רגשות שליליים, זו אשמתו שלא "בחר" להיות מאושר.
הצהרות כאלה נאמרות לרוב מכוונה טובה, ממבוכה, מקושי להתמודד עם הסבל של האחר ולעיתים משום שהסבל של האחר מאיים על השומע. חשוב להכיר שחיוביות רעילה עלולה להזיק.
ישנה חשיבות על שמירת אופטימיות, גם מול חוויות ואתגרים קשים. אבל, ישנם העוברים חוויות קשות ואף טראומטיות ומותר להם להרגיש את מה שהם מרגישים. קשה להישאר חיובי כאשר המצב איננו חיובי. גישה זו עלולה להביא לתחושה שבשיתוף במצוקתם הם מכבידים, ששופטים אותם על רגשותיהם ועל כך שאינם מצליחים לראות את הטוב בסיטואציה.
דבקות בחיוביות פעילה, עלולה להפוך לרעילה בעת מצוקה בו האדם זקוק למקום לחלוק את רגשותיו האנושיים באופן מלא, ולזכות בתמיכה ואמפטיה כנה. חיוביות רעילה עשויה לגרום לתחושת דחיה, ביטול וחוסר התייחסות ראויה לרגשותיהם. לתחושת בושה ואשמה על היותם עול על האחר.
אדם סובל, זקוק לידיעה שיש תוקף לרגשותיו, שיכול למצוא הקלה, הקשבה, הכלה ואהבה אצל החברים והמשפחה. קשה לנהל מערכת יחסים משמעותית עם מישהו המתעלם מעצב או חרדה של עצמו ושל האחר.
חיוביות רעילה עשויה לפעול כמנגנון הגנה כדי להימנע ממצבים רגשיים הגורמים לאי נוחות. לעיתים אנשים מפנים כלפי עצמם חיוביות רעילה, לנוכח חוויות ורגשות קשים וכואבים. הם מרחיקים, מכחישים ומבטלים את רגשותיהם אלה. למעשה, מצמצמים את האפשרות להתמודד עם רגשות מאתגרים אשר עשויים להביא למודעות וצמיחה מתוך משבר.
הימנעות מחיוביות רעילה מצריכה מודעות עצמית לאופן הפעולה והתמודדות עם מצבים מורכבים. זה בסדר לא להרגיש תמיד בסדר. זה חלק מהחיים. חשוב להימנע מלבקר רגשות שליליים, גם הם אנחנו. ללמוד לנהל את הרגשות השליליים, מבלי להכחיש ולהתעלם מהם. רגשות שליליים הם מקור מידע חשוב, העשוי להביא לשינוי.
חשוב להתמקד בהקשבה ותמיכה מבלי להיבהל ולחסום את האחר בחיוביות ייתר מזיקה. אפשר תחושה שהרגשות והמחשבות שלו לגיטימיים. שאתה שם כדי להקשיב.
לעיתים אדם מרגיש יותר מדבר אחד – הוא יכול להיות מוצף וחרד אבל גם מלא תקווה. רגשות יכולים להיות מורכבים כמו החיים עצמם.
רגשות הם אמיתיים, תקפים וחשובים. זה לא אומר שאתה צריך לפעול במיידי לנוכח כל רגש שמציף. יש ערך להרגיש את המצב והחוויה, לתת לעצמך את מזמן והמרחב לעבד אותם. הקשב בעיקר לעצמך, פחות לאחר שאיננו יכול לשאת את מורכבות הרגשות האנושיים.