תמיכה הדדית כשאחד מבני הזוג לחוץ

קורה שאנו נכנסים לתקופה קשה, בזמן כזה טוב שיש מישהו להישען עליו. הרבה יותר קל להתמודד עם קושי כשאנחנו לא לבד וישנה תמיכה (בן זוג, בן משפחה או מישהו משמעותי אחר). מאידך, אנו עצמנו יכולים לסייע לאנשים הקרובים לנו להתמודד עם קשייהם, המתחים שלהם וקשיים הנובעים מאירועי חיים או מאירוע ספציפי. אין ספק שלמרבית בני האדם, קל יותר להתמודד יחד עם קושי מאשר לבד. שיתוף מסייע לקבל פרספקטיבה נוספת.

בן זוג הנכנס הביתה מיום עבודה קשה ומתוח עשוי להעביר את תחושותיו לבן הזוג השני (בין אם במתכוון או שלא במתכוון, מילולית או התנהגותית). ישנם בני זוג שיתעלמו ולא יגיבו, סוג של "דום שתיקה". האפשרות האחר נוצרת כאשר בן הזוג השני הינו אדם מתוח ולחוץ ונכנס למתח אף הוא מהסיטואציה, ואיננו יכול לעשות דבר אלא להיות בלחץ יחד עם בן הזוג.
האפשרות הנוספת, היא כאשר בן הזוג לא מאבד עשתונות לנוכח המצב, מרגיע את השטח ובני הזוג משתפים פעולה ויוצרים שיח אשר מסייע, רגשית ומעשית.

לרוב, התרחיש הטוב ביותר היא האפשרות להתמודדות משותפת. זאת כאשר בני הזוג עוזרים זה לזה באמצעות האזנה פעילה, "אוורור" המתח, סיעור מוחות והעלאת רעיונות משותפים וניסיון ליצירת תוכנית לפתרון הסוגיה. הם מאפשרים זה לזה לבטא את רגשותיהם, לחשוב באופן יצירתי, לתת פרשנויות נוספות וחדשות למצב.

תקשורת הינה המפתח להתמודדות משותפת. ללא תקשורת בן הזוג יתקשה להבין מה גורם למתח. ישנם אנשים המגיעים עם פתרון, מבלי לדון ולהבין מה עומד מאחורי הדברים. ישנם כאלה שדרך זו מתאימה להם, הם זקוקים למישהו שירגיע באמצעות מתן פתרון ודיון מעמיק בנושא מהווה עבורם נטל נוסף.

במרבית המקרים, בני זוג המתמודדים, משתפים ומשתתפים בקשיים, מנהלים מערכת יחסים טובה ובריאה ומגלים שביעות רצון מהקשר. התמודדות משותפת בונה אינטימיות ומפחיתה לחץ ורגשות שליליים.

מספר רעיונות כיצד ניתן לסייע?
– כשאחד מכם מרגיש לחוץ, פנה לבן הזוג. אנשים מביאים הביתה את הקשיים מהחוץ, הם לחוצים ומשליכים את המתח, הכעס והתסכול על בן הזוג אשר לרוב זו איננה אשמתו! אנשים מביאים איתם את הלחץ מהעבודה הביתה. כאשר נבחין שבן הזוג מתנהג את הלחץ, נסה להבין מה קורה. האם משהו קרה בעבודה או בבית? במקום להתרחק ולהימנע, נסו להקשיב ולבדוק באופן מעשי לא רק את מה שנאמר, אלא גם את מה שמראים לכם באמצעות התנהגותם. לעיתים עדיף לחכות מעט וכאשר מזהים אפשרות, פותחים בשיחה.

– מנהלים חשיבה משותפת יחד עם בן הזוג, ללא שיפוטיות. אלא, דנים בכל האפשרויות מבלי לצפות שבן הזוג יבחר אחד הרעיונות. בסופו של דבר, בן הזוג יבחר את מה שמרגיש לא נכון. חשוב שתהיה שם בכל דרך בו תוכל לסייע, מבלי לקחת בעלות על הרעיון ומבלי להיפגע אם הצעתך איננה מתקבלת במלואה.

– שאל שאלות, הקשיב ועודד את בן/בת הזוג לראות פרספקטיבות נוספות. במידת הצורך, הציעו בזהירות פרשנויות חלופיות, מיטיבות. תקשורת עם האחר עשויה לסייע להבין את הסיטואציה בדרכים חדשות, לספר את הסיפור על מה שקרה באופן אחר, חדש, מרוכך, מיטיב ומציאותי יותר.

– כדאי לזכור שהתמודדות משותפת איננה תמיד קלה, היא קשה שבעתיים כאשר שני בני הזוג חווים לחץ ומתח בו זמנית. נראה כי התמודדות משותפת פועל בצורה הטובה ביותר כאשר בני הזוג מתחלפים בעזרה זה לזה. כאשר האחד מתוח, השני תפקידו להרגיע. כך אחד נכנס לנעליו של האחר. כמובן, שאי אפשר לתזמן ולשלוט בגורמי הלחץ! כאשר אנו נכנסים אחד לנעליו של האחר, יכול להיווצר שיתוף פעולה מוצלח.

נקודה נוספת ומשמעותית לחשוב עליה – מה מתאים לך לעשות כאשר בן הזוג מרגיש לחוץ? לתת לו לצאת מהמקום בו הוא נמצא או לנסות לעזור? על כל אחד למצוא תשובה המתאימה לו ולזוגיות שלו. קשה לעשות הכללה משום שאנחנו אנשים שונים הזקוקים להתייחסויות שונות. מצא את מה שנכון לך.

נעים להכיר

שלום, שמי חוה אוסטרובסקי, עובדת סוציאלית המתמחה בטיפול ויעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי בסביבה אמפטית, תומכת, מכילה ובטוחה, תוך שמירה על סודיות מוחלטת. הקליניקה היא באיזור פתח-תקוה.

שתפו את המאמר

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

מאמרים נוספים

עקבו אחרי