מלקולם X כתב "כאשר אנשים עצובים, הם מתכנסים לתוך העצב, עוסקים בעצב ואינם עושים דבר לשינוי. אבל כאשר הם כועסים, הכעס מביא לשינוי…".
במקרים רבים, חרדה מתורגמת לכעס וזעם. מרבית האנשים אינם מקשרים ביניהם.
חרדה גורמת לדאגנות ייתר כרונית, צורך לרצות אנשים, שאיפה להישגים גבוהים, ביקורת עצמית נוקשה, פחד משינוי וכו'. אנשים חרדתיים נוטים להאשים אחרים או את עצמם בחרדה שלהם, הביטוי להאשמה זו הוא כעס וזעם. כלומר חרדה מבוטאת באמצעות כעס וזעם.
חשוב לטפל בחרדה ובהשלכותיה. כעס וזעם פוגעים במערכות היחסים הקרובות והרחוקות, ביכולת לקשר עם אנשים, בהתנהלות בעבודה וכדומה. בנוסף, עלולות לכך להיות השלכות בריאותיות כמו פגיעה במערכת החיסונית, מחלות בדרכי הנשימה, החמרה של כאבים קיימים, סיכון גדל למחלות לב וכלי דם וכדומה.
כעס הוא תגובה נורמלית וטבעית כאשר מכעיסים, מתסכלים, גורמים לנו עוול ופוגעים בנו. הבעיה איננה תחושת הכעס אלא מה עושים עם תחושה זו – זה מה שעושה את ההבדל.
הכעס הוא יותר מאשר רגש; כעס משמש לוויסות רמת החרדה – הכעס לכאורה פורק את החרדה . ישנם אחרים שהחרדה מונעת מהם להביע כעס ונמנעים מקונפליקטים, משום שכל ביטוי של כעס מעצים את החרדה. לא תמיד יש צורך לשנות התנהגות זו, בתנאי שמודעים להשלכות.
הקודים החברתיים אינם מתגמלים כעס. מגיל צעיר מאוד ילדים לומדים ומפנימים שכעס הוא רע, לא מקובל, עלול לגרום לחסר שליטה וכו'. מבוגרים המפנימים קודים חברתיים אלה פוחדים מהכעס של עצמם, נוטים להדחיק ולהכחיש את רגשותיהם ולא לתת להם תוקף. ביטויי כעס עלולים לגרום לבלבול, בושה ותחושת ערך עצמי נמוך.
מאידך, קשה להכחיש רגשות למשך זמן רב. לרגשות לא מבוטאים יש נטייה לתעל עצמם לנתיב אחר כלשהו. אנשים המתקשים לבטא את רגשותיהם מתנהלים ב"כאילו", לכאורה אין כמעט דבר הגורם להם לחרדה, כעס, זעם או כאב, מבחינתם "הכל טוב". הם נוהגים להכחיש ולשלול כל רגש שלילי המתחולל בהם. במקרים רבים, מדובר בפצצת זמן המתקתקת אש בסופו של דבר תתפוצץ בשל דבר מה אחר.
אחרי הכל, החיים מביאים עימם גם עוולות, כאב, אכזבה וצער אשר צריכים לבוא לידי ביטוי בדרך כל שהיא. אדם שאיננו יכול לבטא את כאבו, אכזבתו, חוסר שביעות רצונו, יעשה משהו כדי להביע רגשות אלה. כאשר הוא איננו מביע אותם, הוא יחווה חוסר בטחון עצמי, סוג של פגימות או תחושת עליונות ושליטה לא מבוססים ואמיתייםך. יש לזכור כי תחושות זעם, עלבון ותסכול לרוב אינם נעלמים מעצמם, לכן יש למצוא דרכים לבטא את הכעס באופן מווסת ולא תוקפני.
אנשים אשר גדלו על מסרים מבלבלים, ביטוייהם הרגשיים יהיו מבולבלים ומבלבלים. הם יאמצו כישורים בעייתיים ביחסים , לדוגמא צורך תמידי באישור שהם במקום בטוח, תלות באישור והכרה של הסביבה ביחס למעשיהם ורגשותיהם, חוסר אמון בעצמם ובעולם, צורך לרצות את האחר מפחד שידחו – כפי שאולי היה בילדותם. לכן חשוב לאתגר את הדפוסים שהתקבעו בילדות ולשנות את ההפנמות האוסרות ביטויי כעס מפחד לחוות דחיה או פגיעה רגשית ו/או פיזית.
כאשר חושפים את הגורמים לכעס ולביטוייו המגוונים (קשים יותר או פחות), לרוב נגלה ברקע חרדה בסיסית, קיומית. כעס הוא רגש זמין ולכן הוא צף בקלות יחסית. לכאורה קל יותר לבטא כעס מאשר לבטא חרדה הגורמת לתחושת פגיעות.
ברור שבטפול בכעסים אין מצב של זבנג וגמרנו. אין דרך אחת לניהול כעסים, המתאימה לכולם. אך יש מספר מהלכים אשר עשויים לצמצם את החרדה סביב ניהול הכעס:
• לחוות את הרגשות ולא להימנע מהם. מאחר ולא למדת להתמודד עם כעס, חשוב לאפשר לעצמך להרגיש את סערת הרגשות הנלווית אליו. לעתים, המטרה איננה "לתקן" את הבעיה, אלא ללמוד להישאר בתחושות הלא נעימות מבלי להתפרץ ללא שליטה.
• למד לבטא את הכעס באופן שלא יפגע באחרים אלא יביא לידי ביטוי בכנות את מה שאתה מרגיש – באופן זה צרכיך יבואו לידי ביטוי ויגרמו לך לתחושת שליטה וניהול עצמי. למידה בשליטה בכעס וביטויו עשוי לסייע לבנות מערכות יחסים טובות יותר ולהשיג את מטרותיך בקלות יחסית.
• לנרמל את הכעס. זהו תהליך של שינוי שבו כעס הופך להיות לגיטימי ופחות מפחיד. כעס איננו רגש "רע" הוא בהחלט עשוי להיות מענה הולם במצבים כמו עוול לדוגמא. כעס עשוי להוביל לתוצאות טובות במשא ומתן . בנוסף, כעס עשוי לעורר מוטיבציה מוגברת לשינוי בסדר העדיפויות בחיים וביחסים הבינאישיים.
• ללמוד להעריך מתי וכיצד לבחור את המאבקים שלך. לפתח גבולות ברורים ועקביים אשר יסייעו לך להחליט באופן מושכל מתי ובאיזה מצבים אתה מתעמת עם מישהו שעורר את זעמך ומתי עדיף להימנע מעימות. חשוב ללמוד להתמודד עם מחשבה חזרתית-כפייתית של נושא הכעס. להישאר "בכאן ועכשיו" – עבר, ממשיכים הלאה. לאנשים חרדתיים קשה להתנהל במצבים מעורפלים, בחוסר וודאות. במצבים אלה הם נוטים להכניס עצמם לחשיבה קטסטרופלית, חוסר שקט עד קבלת תשובה וודאית. שיטות המבוססות מיינדפולנס ו-cbt עשויות לסייע במקרים רבים.
• השלמה עם פצעי ילדות, היא משימה קשה מאין כמוה משום שההורים אשר הטמיעו בך דפוסים בעייתיים, אינם חווים את חייך כפי שהם בהווה. לכן, עמדה קורבנית מחבלת בחיזוק הכוחות והשגת המטרות בהווה. טיפול עשוי לסייע לך לנסח מחדש אמונות יסוד שליליות ולרפא חלק מאירועי עבר.
יש לזכור כי אנו אלה המלמדים אחרים כיצד להתייחס אלינו. יש לנו זכות להרגיש כעס ואף אחד איננו יכול לבקר אותנו על רגשותינו. יחד עם זאת למידה של ויסות רגשות והתאמתם ליחסים עם הסביבה הקרובה והרחוקה היא אחד הדרכים לריפוי עצמי ושליטה בתחלואי העבר.
חשוב לזכור כי מה שאתה מרגיש והדרך בה אתה מגיב הם באחריותך המלאה. המפתח להתמודדות יעילה עם כעס, הוא לדעת איך לבטא אותו בזמן הנכון, באופן מותאם וכלפי האנשים הנכונים. הדבר מקנה הרבה יותר שקט נפשי.