טבען של מחשבות חרדתיות ומטרידות, שהן מציפות – מה שהופך לקשה בתהליך קבלת החלטות והוצאתן לפועל. מחשבות אלה עשויה להביא למחשבות חזרתיות המגבירות את החרדה ובעקבותיהן מגיעות מחשבות נוספות וחוזר חלילה. כיצד אפשר לצאת ממעגל בלתי פוסק זה? דיכוי המחשבות לא יעבוד; הן פשוט יצוצו שוב, לעיתים קרובות ובעוצמה גדולה יותר.
– לכן, נסה להתייחס למחשבות כאל ניחוש ולא עובדה. כדי להגן עלייך המוח מנסה לנבא מה עלול לקרות, אבל רק בגלל שמשהו יכול לקרות אין זה אומר שהדברים יקרו. שאל את עצמך: מה הסבירות וההוכחה שהדברים אכן יקרו? האם יש סיכוי שמשהו טוב יקרה במקום משהו רע?
– הפסק להיות המחשבות שלך. תחשוב את המחשבות כמו העברת ובדיקת נתונים ולא כאמת אובייקטיבית של המצב. בחר אם להאמין או לא להאמין למחשבות ואל תקבל אותן כעובדה.
– המוח שלנו ממציא עבורנו סיפורים, חלקם מבוססים על נסיון החיים וחוויות שליליות מהעבר. לא כל הסיפורים מדוייקים. האם הם מבוססים על מה שקרה בפועל או על איך זוכרים אותם? האם משהו מזה קורה בפועל או שעלול להתרחש – זה לא אותו הדבר, למרות שהמוח עלול להתייחס אליהם דומה. רק בגלל שמשהו שלילי קרה בעבר, איננו הוכחה שהדברים יתרחשו גם היום.
– הנטיה האנושית היא להתמקד בשלילי ובמאיים, במקום לראות את התמונה כולה בהקשרה. כך פועל המוח. לכן חשוב שתהיה לנו פרספקטיבה – שאל את עצמך, האם בעוד זמן כמו חודשים או שנים הבעיה שאתה פוחד ממנה, תהיה עדיין רלוונטית… או כמו שאני אומרת ״תסדר את המחשבה שלך לעוד יום, שבוע או חודש ואז תבדוק אם היא עדיין רלוונטית״.
– התחל לשנות: דאגה בלבד לא תעזור במציאת פתרון. למעשה הדאגה עושה פעולה הפוכה, היא משתקת. יש צורך בנקיטת פעולה, על מנת לצאת ממעגל החשיבה השלילי.
– גם אם מחשבה נכונה לא אומר שמועיל להתמקד בה, וודאי לא כל הזמן. מחשבות ייתר מצמצמות מוטיבציה לשינוי. כאמור לפעמים מחשבה היא נכונה אבל איננה מועילה. מקד את תשומת הלב במועיל ופחות במעכב.